Vývoj techniky a zbraní během americké občanské války

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 3.361

(placená reklama)

Americká občanská válka přinesla kromě mnoha desítek tisíc padlých vojáků také velký skok ve vývoji techniky. Samotný vývoj zbraní zaznamenal pokrok především díky vynálezu střely Minnié a masovému použití drážkovaných hlavní jak u pěchotních zbraní, tak u dělostřelectva. Perkusní revolver už nebyl výsadou vysokých důstojníků a puška Sharps zdobila nejen jednotky ostrostřelců. 

Podkaliberní střela Minnié

Reklama

Ogivální střela Minnie měla vyšší úsťovou rychlost a díky drážkovanému vývrtu umožňovala přesnější střelbu na delší vzdálenosti. Další její předností byla dutina v její spodní části. Díky této dutině se podkaliberní střela Minnie mohla zaříznout do drážkovaného vývrtu a získat potřebnou rotaci. Díky menšímu průměru, než má hlaveň se zároveň rychleji nabíjela.

1861 Springfield

Perkusní puška model 1861 Springfield byla nejčastější zbraní pěchoty obou válčících stran. U této pušky v kombinaci se střelou Minné se dá říci, že technika předběhla taktiku. Trénovaný střelec z pušky 1861 Springfield zvládl mířeně vystřelit až třikrát za minutu s tím, že se s ní dalo trefit až na vzdálenost 500 yardů (asi 450m). Při střelbě do řady stojících vojáků smrtící kombinace.

Sharps puška

Sharps puška prvních odstřelovačů. Ano, i tak by se dala nazvat. Tato zbraň vynikala nejen přesnou, ale i rychlou střelbou. Sharps puška nabíjená zezadu papírovou kartrigí, které zbytek seřízl závěr pušky. Tato puška ale měla také jednu nevýhodu. Tou byla cena. Sharps puška byla tak drahá, že jí byly ke konci války vybaveny jen ty nejlepší vojáci Unie. Případně se jako kořistní objevila i v řadách konfederace. Tato zbraň umožňovala i montáž prvních optických zaměřovačů.

Perkusní revolver

Reklama

Perkusní revolver Colt a perkusní revolver Remington byly nejspolehlivější perkusní revolvery, které se ve své době vyráběly. Perkusní revolver běžný voják neměl, spíše se jednalo o zbraně vyšších důstojníků. Na konci války jimi byly vyzbrojeny i jednotky kavalerie Unie.

Perkusní revolver nabíjení

Jednotné střelivo sice v době této války již existovalo, ale armáda žádné ze stran si takové zbraně nemohla dovolit. Proto ve výzbroji převládaly perkusní zbraně. Nabíjení takového revolveru není složité. Buď můžeme do komor válce sypat prach z prachovnice, následně vmáčknout střelu a nasadit perkusní zápalku. Nebo prach a střelu zabalit do papírového náboje a nabít v jednom kuse.

Opakovací pušky

Za zmínku stojí určitě i opakovací pušky. Opět se jedná o zbraně velmi nákladné na pořízení. Prodej opakovací pušky nebyl v době občanské války v Americe obvyklý. Proto se jednalo opět o zbraně vysokých důstojníků, které si je pořizovali z vlastních prostředků. Například opakovací pušky Spencerovky, se zásobníkem na 7 nábojů nebo Winchester model 1860. Tyto zbraně využívaly jednotné střelivo s okrajovým zápalem. Dnes prakticky nesehnatelné. Dnešní repliky těchto zbraní využívají střelivo se zápalem středovým a pořídit je můžete v různých rážích.

Kulomet Gatling

Vynálezce této zbraně Richard Jordan Gatling byl velkým odpůrcem válek, proto vyvinul takto smrtící zbraň, která mohla válečné strasti ukončit. Nejčastěji se s ním setkáme v ráži 45-70 Gov, stejně jako u modernizovaných Sharpsek na jednotný náboj. Kulomet Gatling řadíme mezi opakovací pušky, protože jeho nabíjení se neděje v důsledku předchozího výstřelu, ale díky manuálnímu ovládání jeho mechanismu.

Dělostřelectvo

Na počátku války se na obou stranách používala děla podobná těm, která používal Napoleon. V průběhu války se ale objevil drážkovaný vývrt a nabíjení zezadu i u děl. Nejtěžší děla této války měla dostřel i 8 km. Děla americké občanské války umožňovala jak střelbu ocelovými, tak i kartáčovými nebo výbušnými střelami. Ty bylo možné časovat, například na odraz od země.

(placená reklama)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více